четверг, 15 февраля 2018 г.

Орієнтовний план заходів до акції «Первоцвіт»

У весни багато прикмет. Одна з них – поява первоцвітів. З настанням тепла у наших лісах з’являються тендітні первістки оновленої землі. Ліс, напоєний весняними водами, прокидається від зимового сну.
Збирання первоцвітів дуже шкодить природі тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки, повністю нівечаться рослини.
Зірвати стеблину з трьома первоцвітами означає, що загинуло 45–60 насінин. І, як наслідок – відсутність нових рослин. Для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина, необхідно 7–8 років. Сам процес проростання насіння є тривалим і складним.
За короткий термін первоцвіти мають встигнути вирости, відцвісти, утворити насіння, накопичити поживні речовини. І якщо ми перериваємо розвиток рослини, то в наступному році більше її не побачимо.
Продавати дикорослі рідкісні види рослин заборонено відповідно до ст. 9 Закону України «Про рослинний світ», Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» (ст. 88). У разі продажу «червонокнижних» рослин з порушника стягується компенсація за кожну рослину та накладається штраф.
Первоцвіти ще мають іншу назву – ефемероїди. Це слово грецького походження і в перекладі означає «скороминучий», «швидкоплинний». Така назва пов’язана з тим, що надземні частини цих рослин живуть лише протягом кількох тижнів, їхні квітки швидко відцвітають. Ефемероїди готуються до весни ще восени, накопичуючи в своїх цибулинах запаси поживних речовин, щоб раніше від інших рослин зустріти весну та потішити нас своєю красою. Вони добре адаптуються до снігу та сильних морозів, але у них є інший ворог, від якого важко врятуватися, – це людина.
Потрібно навчати дітей та дорослих відчувати та оберігати цю надзвичайну красу, розвивати почуття дбайливого ставлення до природи, формувати у нового покоління природоохоронні навички, розповідати про елементарні поняття екологічної культури.
Досягти цієї мети можна різними шляхами. Одним з них є природоохоронна акція Всеукраїнської екологічної ліги «Первоцвіт!».


Всеукраїнська екологічна ліга пропонує орієнтовний план заходів для проведення акції:

1.     Визначити місця зростання первоцвітів, занесених до Червоної книги України.

2.     Розмістити інформацію про акцію у районних ЗМІ.

3.     Підготувати лист-звернення до відділів, управлінь освіти, екології та природних ресурсів з проханням підтримати акцію.
4.     Випустити та розповсюдити листівки серед громадян району, міста, розклеїти їх на місцях продажу ранніх квітів.

5.     Здійснити патрулювання з представниками правоохоронних органів по місцях продажу первоцвітів, на залізничних вокзалах. Скласти протоколи на порушників.

6.     Вилучені букетики первоцвітів можна роздати у лікарнях, дитячих садках з відповідними роз’ясненнями


Освітнім закладам можна запропонувати провести:

·        конкурс «День квітів» серед учнів молодших та середніх класів (конкурси малюнка, казок, віршів, творів, художньої композиції, вікторини);
·        конкурс листівок до весняних свят;
·        уроки, позакласні заходи;
·        конкурс костюмованих демонстрацій, організація і створення міні-театрів;
·        вікторини (пошукового характеру);
·        конкурс дитячої творчості (вироби з вторинних матеріалів та ін.);
·        бесіди «Що таке “Первоцвіт”».

До акції пропонуємо залучати дітей, молодь, інші громадські організації, державні установи, широкі кола громадськості.




Комментариев нет:

Отправить комментарий